PLEASE HELP ME

Ecomatic talk and anything else.
[Guest/annonymous posting allowed]
Post Reply
Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Tue Oct 12, 2010 7:52 pm

HI
I am not so good with english
I have a problem with my car .
I have a volkswagen mk3 ecomatic . My car run only if the temperature of the engine is more than 80° , than the car starts to run .

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Tue Oct 12, 2010 7:59 pm

Hi Eglison.

Do you think that this fault is related to the car being an ecomatic. Or, is it perhaps a general engine fault?

Could you be more specific "my car only run". Does the car not start up, or do other problems occur with it?

Do any ecomatic warning lamps flash? [k110] [k48] [k111] ?
"I've been guilty of hanging around...."

Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

Re: PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Thu Oct 14, 2010 8:06 am

the car starts up but it can not move if the engine is under 80°C.

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Thu Oct 14, 2010 8:03 pm

Hi Eglison,

This is very strange indeed.

Do any of the warning lamps flash ( [k110] [k48] [k111] )?

Could you be more specific by "the car does not move"? Can you engage a gear? What happens when you press the accelerator?


It would be very difficult to make a diagnosis on such limited information, and I would only be able to pass on my knowledge regarding "ecomatic" specifics. The easiest way to establish faults with the ecomatic system would be to connect the car to a VAG Diagnostic machine and check the fault codes.
"I've been guilty of hanging around...."

Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

Re: PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Fri Oct 15, 2010 7:10 am

yes i can engage a gear . than when i press the accelerator the car does not start (or move) .

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Fri Oct 15, 2010 3:04 pm

Hi Eglison,

OK, when you say "the car does not start". Is this because the engine has switched off. What if you try and pull away before the engine switches off?

If you start up the vehicle, disable ecomatic mode, and try to pull off, does the car let you then?

Could you answer my question about warning lights please?
"I've been guilty of hanging around...."

Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

Re: PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Fri Oct 15, 2010 5:39 pm

Hi Admin
i will record a movie and i will send to you . please give me your e-mail address .

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Fri Oct 15, 2010 7:08 pm

Hi

That's a good idea, feel free to make the video as long as possible and get as much detail -- upload it to youtube if necessary :)

Click the Envolope next to my post - my email is there :) -------------------------------------------------------------------------------------------->
"I've been guilty of hanging around...."

Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

Re: PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Sat Oct 16, 2010 6:00 am

Hi Admin
This is the video : http://www.youtube.com/watch?v=gNcaA182rRg
Hope you will get much detail :)

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Sat Oct 16, 2010 1:44 pm

Hi Eglison,

The video is good, this narrows down the problem very well :)

OK, my first thoughts is that your gear display switch F208 is malfunctioning.

Alternatively, it could be possible that your gear monitor switch F209 is at fault.

The [k48] light is flashing because:
  • The car does not know what gear it is in (responsibility of f208)
    It thinks that it is in an incorrect gear for the road speed. (responsibility of f208 and road speed sender)
    It thinks that the gear is not properly engaged (responsibility of f209)
When all the lamps flash together at once, this means the ECU has detected a fault and has set a fault code in it's memory.

My first suggestion would be to get the car put on a Volkswagen diagnostics machine, you need to interrogate the clutch electronics (12) for fault codes. The fault code will tell you exactly what sensor has malfunctioned and in what way it has malfunctioned too.

I would strongly suggest putting the car on a diagnostic machine, as this will tell you right away what is wrong and point you in a very close direction.
"I've been guilty of hanging around...."

Eglison
Ecomatic Owner
Posts: 6
Joined: Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

Re: PLEASE HELP ME

Post by Eglison » Fri Oct 22, 2010 8:32 am

thank you so much

User avatar
Deylan
Finally has his VR6.
Posts: 190
Joined: Sun Jun 21, 2009 11:49 am

Re: PLEASE HELP ME

Post by Deylan » Thu Oct 28, 2010 12:40 pm

Hi Eglison,

Do you have an update on fixing your ecomatic? :)
"I've been guilty of hanging around...."

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest